Leer leven vanuit je hart

druppelsWil je gelukkiger zijn?
Richt je aandacht op positieve ervaringen.

Wil je groeien?
Richt dan je aandacht op het verwerken van de moeilijke tijden in jouw leven.

Het leven kent veel ups en downs en we hebben de instinctieve neiging om de negatieve ervaringen meer aandacht te geven dan de positieve. Dit is een overlevingssysteem want 'van je fouten kun je leren'.
Als je echter veel tijd besteed aan het stilstaan bij negatieve ervaringen maak je in je lichaam veel stresshormonen aan. Deze blijven in ieder geval 12-48 uur in je lichaam.
In deze periode is je focus gericht op nog meer negatieve invloeden (puur vanuit de drang om fysiek te overleven). De kans dat je deze periode van stresshormonen verlengt is daardoor groot. Hierdoor worden vele lichaamsprocessen beïnvloed.

Als je bovenstaande leest is het makkelijk om te denken: ik richt me alleen nog op als wat positief is.
Nu is het lastige dat als we in ons verleden zware ervaringen hebben meegemaakt (en dat is eigenlijk bij iedereen het geval) dan blijft dit in de onderlaag resoneren. Deze onderlaag blijft aandacht vragen ook al zijn we dit in het dagelijks leven niet zo bewust.

Herken je dit: een opmerking van bijvoorbeeld een leidinggevende kan je intens hard raken en je bent van slag, een liedje op de radio brengt je in gedachten terug naar de uitvaart waarop deze gedraaid is of een situatie waarin je verkeert doet je denken aan hoe het vroeger was?
Dit zijn allemaal triggers uit de onderlaag. Deze triggers nodigen je uit om de verdieping in jezelf op te zoeken!